Reiseblogg fra Travellerspoint

Cu Chi tunnelene, Mekong delta & Mui Ne

sunny 35 °C
Se Reiserute på henninkm's reisekart.

Litt skuffet over å ikke få tid til alt det jeg prøvde å rekke over, melder jeg meg på et par guideturer. Det er ikke så lett å få til ting på egenhånd for en billig penge uten en del planlegging i Vietnam.

Cu Chi tunnelene stammer fra delvis fra krigen med franskmennene, men mest fra Vietnamkrigen. Det er et massivt tunnelsystem brukt av ”Cu Chi”-geriljaen til bruk både under taktisk krigføring og til å gjemme seg fra fienden. Ikke annet enn imponerende at de 200km med tunnelgang alt er gravd ut for hånd. En haug med leirer midt i jungelen ville fått selv den dummeste amerikaner til å skjønne at det var en tunnel i nærheten, så den utgravde leiren ble nødt til å bli dumpet i Mekong. Ofte flere kilometer unna. Mange levde flere måneder, til og med år, under bakken. Der hadde de oppholdsrom, brønn med fersk vann og system for å transportere røyk fra matlaging til overflaten.

”Very good American killer. Killed many, many, many Americans...”

Enkelt å se at det ble mye for enkelte av amerikanerne som var med, da vår kjære, rare, guide ikke ser ut til å greie å stoppe å poengtere (riktig med 3 infinitiv?) hvor mange amerikanere som ble, i følge han, ”slaktet”.
IMG_3206.jpg IMG_3217_1.jpg

Først prøver vi et skulested, et hull i bakken med lokk. Vår, igjen rare guide, sier jeg er for feit til å prøve og påstår jeg hadde blitt som ”hånda i godterikrukka” – inn, men ikke ut. Maks 32” rundt livet. Prøver heller den store brede (60x80cm) ”turisttunnelen”. Mange meter under bakken melder klaustrofobien seg delvis. Andre steder er tunnelen så trang at jeg ikke kunne stikke inn hodet en gang.

Dagsturen til Mekong deltaet var kort og godt bortkastet tid og penger. Har nå i det minste opplevd Mekong i 4 land nå. Noen bedre?
IMG_0035_1.jpg

Lei av dårlige guideturer stikker jeg til Mui Ne. En sanddyne ved havet de har stappa en drøss med resorts på. Gudene har spådd bra vind og jeg drar dit for å kite’e. Men æsj, null vind. Det blir heller sanddynesafari. Blir for dyrt å hyre jeep på egenhånd og prøver derfor å henge meg på andre grupper, men ingen vil ha meg. Skjønner jo hvordan de tenker, alenereiser – weirdo.
IMG_0031_1_1.jpg

Jeg leier meg moped. Ørken + moped = respekt Ullevålseter. Ga rimlig fort opp med å leke ”Paris – Dakar”, men fikk med meg både svart og hvit sanddyne for det.
IMG_0048_1_1.jpg

Midt i ørkenen ringer telefonen. Nok en selger regner jeg med, eneste som ringer meg. ”Hei, det er ... fra Skandiabanken!”. Great, har noen kødda med visakortet mitt nå? Det eneste betalingsmidlet jeg har. Nei, det er min forhenværende utleier som har spurt om verifikasjon av kontonummer. Har han plutselig bestemt seg for å betale tilbake depositumet jeg har mast om? Tross alt bare 6mnd siden jeg flyttet ut. Det beste er at han ikke har nerver til å ta kontakt eller si at han har overført penger til meg. Det er ikke ofte jeg føler for å gi bank, men jeg har så lyst å gi denne karen en runde juling.

Å følge det ”detaljerike” kartet på baksiden av et visittkort er selv for en gammel orientertløper vanskelig. Veivalg blir tatt på gefühlen. På jakt etter ”spiritual springs” kjører jeg meg selvfølgelig vill på landsbygda. Men å være ”lost” er egentlig det beste av alt. For da jeg er som mest fortapt møter jeg 14 år gamle Tiah og hennes 2 brødre. Kildene er ikke langt unna og de gir meg en førsteklasses guiding av stedet. Minstemann, 7år, er forresten 110% en kommende standup-komiker. Ikke ber de om å få noe for strevet heller.
IMG_0037_1.jpg

Jeg er motstander av å gi penger og ting, men pokker heller, jeg ble sjarmert i senk. Jeg stopper på nærmeste kiosk, hvis det er et passende betegnelse for et skur med iskremutsalg, og kjøper is. Jeg håper uansett det er tanken som teller, for isen den var smeltet da jeg kom tilbake.

IMG_0040_1_1_1.jpg
IMG_3210.jpg IMG_3214.jpg IMG_0054.jpg

Skrevet av henninkm 23:50 Arkivert i Vietnam Tagged backpacking

Send via e-postFacebookStumbleUpon

Innholdsfortegnelse

Vær den første som kommenterer.

Du må være medlem av Travellerspoint for å reagere på denne reiseblogg.

Enter your Travellerspoint login details below

( Hva er dette? )

Hvis du ikke er Travellerspoint medlem kan du gratis bli medlem.

Bli medlem av Travellerspoint